H. C. Andersen

Skulptur, 2015

I 2012 udførte jeg en skive for Henning Arp-Hansen ved hans optagelse i Det kgl. Skydeselskab og Danske Broderskab. I den anledning skulle jeg have indblik i hvem og hvad Henning var, så vi skulle på en hotel tour de force især i København for at se ”produktet” an.

Et privilegium i mit fag er, at møde kollegaer fra forskellige erhverv, og hotelbranchen er interessant, da indretning og dekoration skal signalere visuelt til gæsten, dels karakteren af hotellet dels at få gæsten til at føle sig hjemme og samtidigt ”andet” at rejse efter. Dette er en genre af temporære udsmykninger og dekorationer, som skuffende ligner det mit fag arbejder med, der skal jo for fanden hænge et billede på væggen. Efterfølgende fik jeg så udfordringen; udfør en H. C. A. skulptur til min foyer i Hotel Tivoli.

H. C. A. er en integreret del af alle os, selv har jeg udført kunstværker hvor han indgår, og der er rigeligt med skulpturer med hat og bog. Nu var han sygeligt optaget af sit hoved, når han skulle fotograferes, og billedligt har vi en ide om, at alle disse historier kom ud af hans fantasi, det var et nyt begreb fra romantikken, og vi kender kæmpehoveder fra Olmekerne, Påskeøerne, Karl Marx i Chemnitz m.fl. og Pallas Athene fødes ud af Zeus hoved, det blev et kæmpe portræt af Andersen i bronze med 14 af eventyrerne der springer ud af hans hoved, om så kunsten eller hotellet vinder, må andre afgøre.

Hovedet og eventyrfigurationerne er modelleret og støbt i Kina af Kangsi Art v/Kang You Tang.

Materiale

Patineret bronze, granit, glas, rustfrit stål

Mål

H. 370 cm, D. 170 cm

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, København

Provenance

Arp-hansen

Foto

© Stine Heger

Logbog