Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Skitse til gulvet, 2013

Sarkofag til Dronning Margrethe II

Kunst i det fælles rum /

Hendes Majestæt Dronningens gravmæle er nu opstillet og står i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke. Her vil Dronningen blive stedt til hvile ved siden af næsten 40 danske konger og dronninger fra den tidlige middelalder og frem til i dag. 

Udarbejdelsen af gravmælet har været undervejs siden 2003, hvor billedhugger, professor Bjørn Nørgaard fik til opgave at udarbejde et moderne gravmæle, der kan indføje sig i den lange række af kongelige gravmæler i Roskilde Domkirke. Bjørn Nørgaard var fra projektets start i tæt dialog med Regentparret om idéen og udformningen af værket Sarkofag

Gennemgang af fem af sarkofagens elementer - se placeringen på billede nr. 2:

1. På sarkofagen er en samling symboler, allegorier og heraldik i guldbelagt bronze. Blandt andet en færøsk vædder, en grønlandsk isbjørn, løven med det danske flag, grundloven og rigsvåbnet. Af mere personlig karakter er prinsens vin og digtsamling, dronningens pensler og to gravhunde.

2. De gravsten, der før lå på gulvet i Sankt Birgittas Kapel, er hængt op på væggen. Knogler, som Nationalmuseets arkæologer fandt i den indledende fase, er genbegravet et andet sted i krypten. Christian IV’s uægte børn er blandt dem, som krypten har været viet til.

3. Søjlerne med sølvelefanter er hugget i grønlandsk marmor, dansk granit og færøsk basalt. Selve soklen er af sandsten fra Frankrig.

4. De to figurer af dronning Margrethe og prins Henrik er indstøbt som hulrum i glasset, og derefter er der ’anætset’ i hulrummenes overflade, så de to figurer fremtræder hvide set udefra.

5. Glasset hviler frit på de tre søjler. Det er ikke limet eller fastmonteret på anden vis. Lim var på tale, men det kan ikke holde i mange hundrede år. Glasset er skabt i samarbejde med den tjekkiske glaskunstner Zdenek Lhotsky.

Samarbejdspartnere 
Stevens Vaughn/Rodney Cone, Hafnia Foundation, Xiamen, Kina; Glasstøbning: Lhotsky, Tjekkiet; Natursten: Flemming Brian Nielsen Stenhuggeri; Stukkatør: Brdr. Funder; Arkitekt: Boldsen og Holm; Ingeniør: Eduard Troelsgaard; Bronzestøberi: Leif Jensen; Bronzestøberi: Fonderia Mariani, Italien; Jernstøbning: Ulldal; Sølvsmed: Karel Holub; Tømrer: Ove Oddermose; Kran: Johannesen kraner; Assistent: Henrik Keil

Tilblivelsesperiode
2003-2018
Materiale
Soklen er udformet i sandsten fra Frankrig, og de tre søjler, der bærer sarkofagen, er i henholdsvis dansk granit, færøsk basalt og grønlandsk marmor. Elefanthovederne på søjlerne er støbt i sølv. Selve sarkofagen er i støbt glas, og i et hulrum i glasset er der på indersiden sandblæst to liggende figurer, der repræsenterer Dronningen og Prins Henrik. På toppen findes allegorier, heraldik og symboler i forgyldt bronze. Dronningen vil blive stedt til hvile i en krypt under gravmælet.
Mål
Ca. 270 (h) x 400 (b) x 200 (d) cm
Placering
Roskilde Domkirke, Roskilde
Opdragsgivere
Hendes Majestæt Dronningen og Prins Henrik

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers