I anledning af billedhuggerskolen på Frederiksholms Kanal 29 lukning efter 258 år i kunstens tjeneste

Subtitle
19.06.2012
Body

Dem der har lavet alle ulykkerne, finans akrobaterne, bliver belønnet med milliarder af skatteyder penge, dem, der som kunstnerne, er dem der skal få os videre, gennem den kunstneriske skabens kritiske potentiale, skæres benhårdt, her i særtdeleshed Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedhuggerskole, 1/5 af lærerstaben, værkstederne og billedhuggerskolen Frederikholms kanal.

For ufatteligt små penge har billedkunsten gennem tiden leveret kritik, nye formdannelser, nye billedforståelser og fastholdt kvalitet som det egentlige og kvantitet som det sekundære.

Den billedkunstneriske forskning trænger ud over alt i vores samfund og danner det nyskabende grundlag, som nye værdier og nye produkter udgår herfra. Men markedsstyring, topstyring, direkte politisk styring, kontrol, administration, bureaukrati har udhulet forskningsfrihed og kunstnerisk frihed.

Det betyder, at samfundet stivner i gold materialisme. Marked og penge skal være vores tjenere ikke vore herrer. Penge burde være samfundets katalysator for det egentlige, de værdiskabende discipliner og de produktionsbærende virksomheder. At tjene penge på penge udhuler samfundsressourcer.

Politikerne må sætte de kritiske værdiskabende discipliner og deres institutioner fri. Dem, der har lavet alle ulykkerne, finansakrobaterne, bliver belønnet med milliarder af skatteyderpenge. Kunstnerne der skal få os videre, gennem den kunstneriske skabens kritiske potentiale, skæres benhårdt. Senest var Det Kongelige Danske Kunstakademi, det gik ud over: En malerskole, 1/5 af lærerstaben, to værksteder og billedhuggerskolens lokaler på Frederikholms Kanal røg sidste år.

Vi opretter d. 19. juni 2012 for en dag Det Frie Akademi i Det Store Atelier i Frederikholms kanal 28 B for at producere en Avis/Pamflet/Adresse med følgende enkle overskrift:

HVORDAN KOMMER VI VIDERE?
Forslag til dagens emner, alle er velkomne til at forsætte listen:

Har samfundet brug for kunst?
Har kunsten brug for et Akademi?
Har Akademiet brug for et rum?
Har Akademiet brug for sin tradition?
Har kunsten brug for sin historie?
Har kunsten brug for en ny kritisk virksomhed der dækker den nye globale kunstscene?
Har kunsten brug for en ny værkkategori?
Har kunsten stadig mening som en selvstændig fysisk erkendelsesform gennem vore sanser?
Har kunsten brug for modernismens autonomi?
Har avantgarde begrebet en mening i det 21. århundrede?
Har...................................................................................?

Fortsættelse følger søndag den 19. juni 2012 fra kl.10.00 til kl. ?, alle der brænder for kunsten, livet og kærligheden er velkomne. En række gæsteredaktører vil deltage i diskussionen i løbet af dagen, forslag til redaktører modtages gerne. Ved redaktionens afslutning serveres økogedepølser fra Stenalt og øl m.m.

Komiteen for Billedhuggerskolen, Frederiksholms Kanals fremtid.

 

© Photographs and videos may not be used for commercial purposes, unless you have a copyright license with Bjørn Nørgaard and the listed photographers